Den perfekta ämnesraden (del 2)


Väntan är över. Nu går jakten på den perfekta ämnesraden vidare. Den här gången ska vi titta på vilka fyra fundament en schysst ämnesrad vilar på. Vi kommer också fram till att skillnaden mellan ”informationsskolan” och ”säljskolan” kanske inte är så stor som man först kan tro.

Då var det dags för inlägg nummer två på temat ämnesrader.

Frågan vi ställer oss är: vad ska man skriva i ämnesraden för att få folk att öppna ens nyhetsbrev?

Sist konstaterade vi att de mest effektiva ämnesraderna är torra, sakliga och informativa. Åtminstone om man ska tro statistik från MailChimp, en nyhetsbrevstjänst med miljontals användare.

MailChimps statistik talade sitt tydliga språk. Betydligt fler mottagare öppnade mail med ämnesrader i stil med ”Nyhetsbrev från [företagsnamn]” än de nyhetsbrev som hade mer säljiga ämnesrader, exempelvis ”Sista minuten-gåva? Vi har svaret.”

Läs mer i vårt första inlägg om ämnesrader.

Nu ska vi byta perspektiv. Det är dags att se vad som finns att säga i ”säljets” försvar.

Källan den här gången är Copyblogger, en av världens mest lästa bloggar om copywriting och innehållsmarknadsföring. Den som står bakom tipsen är Copybloggers VD Brian Clark, som själv knåpat ihop en stor mängd framgångsrika nyhetsbrev under åren. Någon statistik att luta sig mot finns alltså inte den här gången; vi får helt enkelt lita på Brian och hans långa branscherfarenhet.

Så. Vad är då de viktigaste ingredienserna i den perfekta ämnesraden enligt Copyblogger? Jo:

Fyra fundament

  1. Ämnesraden ska utlova något som är användbart för läsaren. Visa direkt vad man har att vinna på att öppna brevet.
  2. Ämnesraden ska vara specifik. Var hellre överdrivet tydlig än det minsta kryptisk eller ordvitsig. Läsaren bedömer värdet i ditt mail på mindre än en sekund; då finns inte tid till att lösa gåtor.
  3. Ämnesraden ska vara unik. Lättare sagt än gjort, såklart. Men sikta åtminstone på att utlova något som ingen annan kan leverera.
  4. Ämnesraden ska kännas angelägen. Om läsaren tänker ”det här måste jag läsa NU!”, då har du lyckats.

Fem tips till

Tydlig avsändare
Gör det kristallklart att det är du och ingen annan som är avsändaren. Både i relationsbyggande syfte och för att skumma avsändaradresser är ett typiskt tecken på spam.

Användbart och specifikt framför allt
Av de fyra fundamenten är användbart och specifikt viktigast. Nyhetsbrev med diffusa ämnesrader som utlovar guld och gröna skogar – som vill vara unika och angelägna, utan att vara specifika och visa på konkret nytta – förblir oöppnade.

Fejka inte angelägenhet
Hoppa över fundamenten unicitet och angelägenhet om du inte har belägg för dem. Tvinga inte fram unicitet, och krysta framförallt inte fram en falsk känsla av angelägenhet. Finns det en sista anmälningsdag eller en tidpunkt då ditt erbjudande går ut? Toppen, lyft fram det i ämnesraden. Påhittade påtryckningar däremot, de genomskådar läsaren direkt.

Håll dig kort
Koka ned din ämnesrad till så få bokstäver du bara kan. Ju kortare desto bättre. Se det som en utmaning att få med så många fundament som möjligt med minsta möjliga antal ord.

Förtroende

Där har vi Copybloggers recept på den perfekta ämnesraden. Intressant nog avslutar de sin artikel med att prata om vikten av att skapa ett förtroende hos läsaren. Det långsiktiga målet ska vara att läsaren inte öppnar nyhetsbrevet för att de fyra fundamenten är på plats, utan för att mailet kommer från just dig.

När du konsekvent levererat bra innehåll under en lång tid kommer du till slut att passera en magisk gräns efter vilken läsarna börjar se fram emot dina nyhetsbrev. Då läser de vidare oavsett vad som står i ämnesraden.

Låt oss nu stanna upp en stund. Vad var det nu vi kom fram till i vårt första inlägg? Jo, att de ämnesrader som funkar bäst är de som vid en första anblick verkar vara extremt torra och informativa.

Som sagt: vem är avsändaren?
Som du kanske minns kom vi också fram till att Mailchimps undersökning hade en uppenbar brist: i de olika exemplen fick vi inte veta vem avsändaren var; vi visste inte om ämnesraden löd ”Nyhetsbrev från BIG MONEY DEALS” eller ”Nyhetsbrev från Dagens Industri”.

Intressant.

Tänk om förklaringen till att de till synes torra och informativa ämnesraderna hade en så hög öppningsfrekvens helt enkelt var att läsarna litade på avsändaren?

Om det stämmer betyder det att slutsatsen blir densamma oavsett om man tittar på Mailchimps statistik eller Copybloggers erfarenhet: allt handlar om förtroende.

Du bjuder på nyttig kunskap, bra erbjudanden eller intressanta åsikter. Dina mottagare belönar dig genom att öppna dina nyhetsbrev och i förlängningen anlita dig eller köpa dina produkter.

Så enkelt. Och så svårt. För att bygga förtroende finns det ju inga genvägar. Att bygga en långsiktig och positiv relation med mottagaren tar mycket tid och energi. Men lyckas man är belöningen värd mödan, många gånger om.

Hur man som företag bygger upp förtroende på nätet är en separat ämne som det i sin tur finns väldigt mycket att säga om. Så pass mycket att vi framöver kanske får anledning att återkomma till det i ytterligare en serie inlägg…

/Staffan

Läs mer på: www.copyblogger.com

Skriv en kommentar